Priveam zilele trecute, cu oarecare repulsie, la ceea ce inseamna jurnalismul de televiziune in zilele noastre. Pe toate posturile de stiri afisajul principal reprezenta cuvantul criza. In stanga criza, in dreapta criza, in fata, in spate , peste tot criza de parca aerul pe care il respiram s-a transformat in acest cuvant care incearca sa ne sugrume si sa ne intoxice viata linistita de crestere economica pe care am trait-o in ultimi patru ani.
Sfarsitul anului 2008 ne-a impins catre neajunsuri pe care nu le-am mai simtit de la marele Crah financiar din anii '20, cand si atunci pornind de la lipsa de moneda de pe piata americana, s-a manifestat extinzandu-se pe intreg mapamondul. Dar la noi, preacunoscuta criza a devenit vedeta de televiziune. A afectat industria auto, industira imobiliara, industria in general si toate subsidiarele producand numai datorii si someri. In orice zi apar persoane disponibilizate care incearca sa isi gaseasca un nou rost in viata insa cu greu mai pot spera la un nou job sau o modalitate de a-si intretine familia. Nu contest ca aceste persoane vor duce o viata cu neajunsuri insa la noi s-a gandit cineva?
Da, la noi studentii. Se pare ca dupa campania electorala, dupa ce am fost plimbati gratuit cu trenul, am devenit invizibili sau ne-am transformat deodata in orice altceva decat studenti. Oricum ar fi, imi vine in minte o intrebare : Criza o fi ajuns si la noi? Sau nici criza nu trage la studenti? Din propria experienta pot sa afirm ca facem parte din cei "pocniti" de criza. Putini isi mai gasesc un loc de munca iar  bursele, care sunt invers proportionale cu numarul studentilor si nevoile acestora , dispar precum o picatura de apa in ocean. Cati dintre jurnalistii, analistii, comentatorii si bagatorii de seama de la emisiunile TV au trait intr-un camin, mai ales pe vremuri de criza?  Cred ca putini sau niciunul nu a indurat vremurile cumplite in care trebuie sa iti incalzesti mancarea pe un resou pus jos, sa iti speli vasele si hainele intr-o baie insalubra plina de mucegai si sa iti faci nevoile in mirosul usturator de urina. Putini stiu ce inseamna sa te trezesti dimineata,sa incerci sa faci un dus dar sa trebuiasca sa stai la coada sa prinzi un pic din apa semi-incalzita. Foarte putini stiu cum e sa ai o dieta alcatuita din cartofi si legume si foarte rar cate un baton de salam. Si mai putini stiu cum e sa mananci o singura masa pe zi dar sa mergi si la facultate unde toti au pretentii sa inveti si sa realizezi toate proiectele care ti se impun. 
Aceasta lucruri nu sunt provocate de actuala criza ci ele dainuie dintotdeauna, bantuind sufletele studentilor plecati de acasa sa studieze. Dar oare acum cu criza, studentii ce sa faca oare? Cum sa supravietuiasca peste aceste greutati ? Poate ca multi dintre parinti si-au pierdut locul de munca odata cu nenorocirea asta si nu ii mai pot intretine pe copii in facultate. Acesti tineri ce ar trebui sa faca? Sa renunte, sa se dea batuti ? Se pare ca devenim din ce in ce mai mult o clasa in societate care e buna doar atunci cand e nevoie sa puna stampila. Insa atunci cand aceasta noua clasa are necesitati si doleante totul se transforma pe dos : studentii sunt muti iar autoritatile au surzit si orbit subit.  
Urmarind indeaproape ceea ce inseamna politicul si actiunile sale contemporane au observat cu stupoare ca desi suntem intr-o criza, guvernul nostru mic de statura nu a instaurat planul de criza, acel plan mult laudat, de origine divina care sa ne salveze doar pe noi si sa ne arunce undeva in topul tarilor care nu au fost afectate de criza. O porcarie menita sa atraga electoratul si sa pacaleasca lumea ca vor face ceva. Din ceea ce au aratat, mi-au demonstrat ca nu sunt in stare decat sa se certe pe functii care permit aflarea secretelor din trecutul unor politicieni, pentru eventuale santaje. 
Dar pentru noi studentii ce au in plan sa faca? Cat sa imi mai chinuiesc tastatura ca sa ma fac auzit? Pai raspunsul mi-l dau tot eu: "pana la viitoarele alegeri". Atunci si eu si colegii mei si toata clasa munctoare, vom deveni in centrul atentiei ca cei mai importanti oameni ai societatii noastre multilateral dezvoltata.  Dar pana atunci se pare ca studentii trebuie sa ia lectii de supravietuire de pe National Geographic.